Het zwaard van de kerk

In 2007 heb ik voor Sargasso ooit een samenvatting geschreven over het zwaard van de kerk (titel en inleiding door de redactie).

In dat stuk worden de memoires van keizer Wilhelm II gebruikt. In die memoires staat, dat paus Leo XIII in 1903, enkele maanden voor zijn dood, aan de Duitse keizer vroeg weer ‘het zwaard van de kerk‘ te worden.

Ik zal mij op deze site zeker niet aan pausgeschiedenis gaan wagen, dat is een vak apart, maar de wiki zegt over Leo XIII:

Hij probeerde de Kerk en de moderne samenleving van de negentiende eeuw dichterbij elkaar te brengen, nadat de Syllabus Errorum van Pius IX deze twee uit elkaar had gedreven door vele gangbare Europese politieke of wetenschappelijke denkbeelden te veroordelen. Te midden van de democratiseringsgolf van de tweede helft van 19e eeuw hield Leo XIII wel stevig vast aan God en de Kerk, niet het volk of de natie, als bron van macht (Immortale Dei (1885), Sapientiae Christianae (1890)), en bestreed hij opvattingen als vrijheid van woord en pers, en de gelijkheid onder de kerken. Hij droomde van het geestelijk leiderschap over alle christelijke volken en van de restauratie van de Pauselijke Staten.

De vraag om het zwaard van de kerk past daar wel in.

Het geeft aan, dat het verzoek om het gebruik van geweld door de kerk zeker begin 20e eeuw nog bestond. In Circumstantial evidence argumenteer ik dat dat nog steeds wel het geval kan zijn, al zal het vrij zeker niet meer in de door Wilhelm beschreven termen zijn.

Wilhelm II beschrijft zijn herinnering als volgt1 (download het volledige hoofdstuk ‘My relations with the church’):

It was of interest to me that the Pope said to me on this occasion that Germany must become the sword of the Catholic Church. I remarked that the old Roman Empire of the German nation no longer existed and that conditions had changed. But he stuck to his words

1) The Kaiser’s Memoirs, page 211. Originally published by Harper & Brothers, New York and London, 1922. Facsimile edition published by The Naval & Military Press Ltd., 2005.

1 gedachte op “Het zwaard van de kerk

  1. Pingback: Het Vaticaan in de VN en de EU | Niet Naar Santiago en Weer Terug

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.