Vrijheid

In het voorgaande logje The War on Rome komt de transformatie van “idea of ‘freedom’” naar “the corporate approach to freedom” ter sprake. Het blijkt de gemeenschappelijke grond tussen de VS en het Vaticaan.

In 2003/4 kwam ik feitelijk tot dezelfde conclusie en formuleerde het in Niet Naar Santiago als volgt:

Het geld is een entiteit op zichzelf en wordt begeerd om zichzelf.

In vervolg op de afschaffing van de slavernij ontstond de rechtspersoon die gelijke rechten heeft als het individu. Ze kan handelen, rechtszaken aanspannen en eigendom bezitten. Grote bedrijven ontstonden en het individu dat in de Franse revolutie zijn vrijheid had gekregen, raakte die weer kwijt aan die bedrijven. Werd slaaf binnen de Corporate Indentity. De absolute macht van het geld kreeg een lichaam. Het gaat niet meer om het leven van het individu, het gaat om het leven van de Corporation en hen die haar leiden of bezitten. Het gaat om de stroom van het geld naar boven. De hemel van goud. De Corporation is belangrijker dan het individu. Dat wat de Amerikaanse en Franse en revolutie bewerkstelligden – individuele vrijheid – is verworden tot vrijheid van de Corporation. Alles mag. Als de stroom geld naar de Corporation maar niet wordt gestuit.

Het individu telt niet meer mee.

Individuele vrijheid is een illusie die in stand wordt gehouden ten gunste van de ‘Corporate Freedom’ en het is de Angst voor Vrijheid (zie links) die die illusie in stand houdt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.