Ook maar iets over Griekenland

Een kort berichtje over Griekenland. Economen lijken het wel eens dat het niet goed is wat er gebeurt. Nobelprijswinnaars schrijven stukken waar dat in duidelijk wordt gemaakt: hier Amartya Sen en hier Joseph Stiglitz. Daarnaast heeft The Guardian een mooi stuk over Greece crisis could be a Sarajevo moment for the eurozone. Stiglitz schrijft:

In fact, European leaders are finally beginning to reveal the true nature of the ongoing debt dispute, and the answer is not pleasant: it is about power and democracy much more than money and economics.

Zelf schreef ik ergens:

Het hele proces rond Griekenland en de Euro doet mij op dit moment denken aan het boek “Juli 1914″ van Emil Ludwig. Op een nauwkeurige wijze worden de gebeurtenissen beschreven op weg naar de eerste wereldoorlog agv de aanslag op Franz Ferdinand. Het vreemde is dat, hoewel de gebeurtenissen anders zijn, er vandaag de dag een soortgelijke verlamming van het politieke systeem optreedt. Een verlamming terwijl de bestaande besluitvormingslijnen gevolgd blijven worden. Daarbij staan enkele diplomaten cq politici aan het roer, die een vaststaand idee lijken te hebben over hoe men om moet gaan met dit soort situaties. Elke originaliteit in de ideeën ontbreekt, men stevent rigide af op de deadline volgens een vast patroon. De parallel met 1914 moet niet gekker worden. Voor hetzelfde geld(!) stuurt Europa een politiemacht naar Griekenland om de orde te handhaven en de politici tot de orde te roepen. Het zou mij niet verbazen. Duitsland en Frankrijk aan het besluitvormingsroer met een paar marionetten uit andere landen, die gehoorzamen.

De signalen zijn slecht, het is een verontrustende situatie. En ja, Niet Naar Santiago gaat over geld en macht (en de positie van religie daar in). Vandaar dit logje hier.

Update 30 juni:

En Ewald Engelen sluit zich er bij aan.

Update 6 juli:

Na het NEE van Griekenland, roept Piketty dat Duitsland ook nooit zijn schulden heeft betaald en belt Tsipras met Hollande. Nu is het bagger gooien begonnen. De Frans/Duitse oorlog is herstart. Varoufakis is opgestapt en Tsipras belt met Hollande. Socialisten aller landen verenigt u.

Dit alles gaat dieper en verder terug dan u denkt.
Het geld is de terugkoppeling.

En Krugman zegt: …and in any case, democracy matters more than any currency arrangement.

Geef een reactie