Het Vaticaan, het zwarte geld en de paus

Macht en geld. De Roomse kerk heeft er altijd mee te maken gehad en het heeft haar altijd gecompromitteerd of in verlegenheid gebracht. U komt hier zeer waarschijnlijk via een zoekmachine, kijk in dat geval zeker ook naar mijn recensie van God’s Bankers, een verdere kijk op geld en macht in het Vaticaan en waarschijnlijk interessanter dan dit blog.

Vandaag kwam er een tweet langs van Veri Catholici die verwees naar een blog van Orwell’s Picnic : There was a blackmail come from who knows where, through SWIFT, exercised on Benedict XVI. Het Orwell’s Picnic artikel is een snelle bewerking – via een geautomatiseerde vertaling – van een Italiaans artikel op Blondet&Friends : Ratzinger non poté “né vendere né comprare”.

In de commentaren bij het artikel op Orwell’s Picnic wordt verwezen naar een artikel op Daily Kos: The Vatican Bank and Money Laundering van 18 februari 2013. Het is een prima artikel dat zelf weer verwijst naar een artikel van The Guardian: How the Vatican built a secret property empire using Mussolini’s millions van 21 januari 2013.

Op 11 februari 2013 neemt Benedictus XVI ontslag als paus.
Het zou zo maar kunnen dat het artikel in The Guardian iets los heeft gemaakt.
En het zou ook zo maar kunnen, dat Benedictus XVI inderdaad is gechanteerd.

Het verhaal van Daily Kos en The Guardian is samengevat in een documentaire van Eduardo Febbro : I.O.R : La banque de dieu1 , de youtube versie met Franse ondertiteling en transcript (helaas niet al te goed) wordt hieronder weergegeven.

Een katholieke tweet die me weer even op het geld en de macht van de katholieke kerk drukt.
Het moet niet gekker worden. We wachten op het vervolg.

Update 4 november 2015:

Er zijn twee nieuwe boeken gepubliceerd die over dit onderwerp gaan of het raken:

  1. Via Crucis (Kruisweg) door Gianluigi Nuzzi
  2. Avarice (Gierigheid) van Emiliano Fittipaldi

Update 19 maart 2016:

Mijn recensie van God’s Bankers. Een verdere kijk op geld en macht in het Vaticaan.

 


 

1 : IOR is het Instituut voor Religieuze Werken (officiële naam: Istituto per le Opere di Religione)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.