Oud werk

KnipselOnlangs verscheen een tweet die meldde dat Sargasso gearchiveerd zou gaan worden door de Koninklijke bibliotheek. Dat is op zich leuk (groot?) nieuws voor een relatief klein weblog. Een weblog met een interessante geschiedenis, leuke, mooie en irritante discussies.

Ik  heb daar vanaf eind 2004 tot 2015 onder drie verschillende nicks – met name ‘HansR’ – enthousiast aan meegedaan. Merendeels gediscussieerd, vaak maar niet uitsluitend, over het onderwerp van Niet Naar Santiago, maar eveneens een aantal logs geschreven en een paar suggesties gedaan. Het is erg weinig en klein ten opzichte van wat anderen hebben geschreven en gedaan voor dat blog, maar in de context van Niet Naar Santiago en mijn ontwikkeling in de hele discussie over het onderwerp en online discussies in het algemeen, toch wel interessant.

De mededeling van de archivering lijkt een afsluiting van een fase: Sargasso is veranderd en van een intellectueel blog verworden tot een politiek blog van linkse, maar verder toch wat ongedefinieerde signatuur, in de discussies steeds vaker gedomineerd door rechts en extreem rechts hoewel de linkse toon nog steeds gerepresenteerd wordt. Nuance verdwijnt, polarisatie is bon ton. Ik vind dat jammer, maar zal daar in sommige opzichten ongetwijfeld aan bij hebben gedragen.

Naast de afsluiting van een fase constateer ik dat Sargasso minder constant wordt en dat er minder bijdragen zijn. De onderwerpen veranderen, het is politieker, verder van mij weg. Ik zie Sargasso binnen een zekere tijd wel verdwijnen. Het lot van vele blogs. Hoe lang het archief dan nog online staat – los van de KB – is dan nog maar de vraag en de links hier op mijn eigen blog zouden dan toch in directe zin verloren zijn. En daarmee mijn eigen bijdragen.

Dat vind ik toch jammer en ik heb dus van mijn bijdragen aan Sargasso een kopie getrokken, inclusief de commentaren. De oorspronkelijke links vindt u rechts onder het kopje oud werk / Sargasso, de links naar de lokale kopieën vindt u hieronder. In geval Sargasso daadwerkelijk mocht verdwijnen, zal ik de niet meer werkende hyperlinks vervangen door verwijzingen naar deze lokale pagina’s. Voor wat het waard is :)

In chronologische volgorde:

  1. Europees Nationaal Front (18 nov 2005, linktip)
  2. Bio-energie nader bekeken (7 december 2005, log)
  3. Christendom en wetenschap (5 februari 2007, log)
  4. Het gewelddadige zwaard van de kerk (14 februari 2007, log)
  5. De christelijke wortels (30 maart 2007, log)
  6. Kerstquote | Vrijheid (26 december 2009, tip)
  7. De honderdjarige oorlog en Jeanne d’Arc (7 januari 2012, boekfragment)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.