De kracht van het goede

In mijn blog over de Vaticaanse globale politiek kwam de steun van het Vaticaan aan de oorlog in Irak in aan de orde (artikel van 18 augustus 2014).

Dat was niet voor niets want in 1965 had Paulus VI nog opgeroepen tot vrede:

never again war, never again war! It is peace, peace, that has to guide the destiny of the nations of all mankind!

op de door het Vaticaan nieuw verworven plek in de wereld, de VN.

Een oproep, die in het licht van de geschiedenis van het Vaticaan – die toch vol met oorlog is – toch iets zei, alsof ze iets geleerd had. Ook iets opportunistisch: men had net WOII achter de rug en het was not done om oorlog te gaan prediken. Johannes Paulus II was tegen de Golfoorlog in 1991 en tegen de Irakoorlog in 2003.

De kerk heeft zich, sinds Constantijn het kruis zag even na 300, via Karel de Grote, de kruistochten, de grote kolonisaties, altijd vergezeld gezien van het geweld en altijd de islam bestreden. De vrede was dus een nieuwe weg die was ingeslagen.

Is de steun aan de Irakoorlog in 2014 een slip of the tongue of is het weer terug op de oude weg?

Op 2 april 2015 doet Tomasi het nog eens over met een oproep tot militaire actie tegen Boko Haram en ISIS. Een statement dat het in de pers haalt als Vatican backs military force to stop ISIS ‘genocide’ en als Vatican Backs War on Boko Haram.

Sindsdien heeft de paus toenadering gezocht met islamitische leiders, maar de oorlogszuchtige uitspraken zijn nooit teruggetrokken.

In 2009 discussieerden bij Intelligence Squared Stephen Fry and Christopher Hitchens met aartsbischop John Onaiyekan and Ann Widdecombe, over de vraag of de Katholieke Kerk een kracht voor het goede is.

Het is een lange, interessante discussie, die ik hieronder in drie versies weergeef, de kortste – de iq2 Short – eerst, dan de Intelligence Square-discussie en tot slot de langste versie die ik op youtube vond (en die ik niet heb gezien). In een bespreking op Crux wordt het volgende geconstateerd:

By consensus, Hitchens and Fry mopped the floor with the opposition.

Before the debate, members of the audience voted 678 to 1002 against the proposition, with 346 undecided; afterwards, the tally was 268 to 1876 against, with just 34 undecided, in what observers described as the largest landslide for one side of an argument in recent memory.

Met Fry en Hitchens denk je, dat het een theologische discussie is, maar dat is het eigenlijk niet. Uiteindelijk nemen ook zij de geschiedenis door en beschouwen zij de kerk als het politiek machtsinstituut, zoals het gezien moet worden. En als dat doordringt, worden de oorlogszuchtige uitspraken uit 2014/15 ineens toch wat anders.

Religie is secundair, politiek is de rode lijn en de geschiedenis is een geldig argument.

Een ding is zeker: de kerk wordt niet door ieder gezien als de kracht van het goede.


The Catholic Church is a Force For Good in The World – de video’s:

IQ2 – short:

 

De Intelligence Square video:

 

De langere video (herkomst onbekend):

 

Geef een reactie