Franciscus versus Burke

Het Vaticaan versus de Orde van Malta ofwel paus Franciscus versus kardinaal Burke.

Wie wil weten hoe en waarom het rommelt in de katholieke wereld (in casu het Vaticaan en de Orde van Malta) moet het artikel in de Catholic Herald of in de National Catholic Register lezen.

American Cardinal Raymond Burke is the order’s cardinal patron, whose task it is to promote relations between the Holy See and the Knights and to keep the Holy Father informed about spiritual and religious aspects of the order.

Dezelfde kardinaal heeft Franciscus al het vuur aan de schenen gelegd aangaande Amoris Laetitia middels zijn dubia en gaat wellicht voor een formele correctie.

Het probleem in de Malteser orde:

[…] first became public after the grand master of the Knights of Malta, Fra’ Matthew Festing, dismissed Albrecht Freiherr von Boeselager as grand chancellor (the order’s third-ranking official) on Dec. 6, accusing him of being ultimately responsible for the distribution of contraceptives through the order’s humanitarian agency, Malteser International.

Overleg tussen Franciscus en Burke leidde tot het ontslag van Boeselager wat blijkbaar niet de bedoeling van Franciscus was. Een Vaticaanse commissie van onderzoek wordt dan ingesteld waarna de Orde van Malta stelt dat het Vaticaan geen zeggenschap heeft over de orde. En daarmee is er een competentiegevecht tussen het Vaticaan en de Orde van Malta ontstaan of zo u wilt, tussen Franciscus en Burke. Om het simpel te stellen: Fransiscus is links en Burke is rechts. Het is gevecht tussen beiden is een spiegel van de toenemende druk van het conservatisme in de Roomse Kerk. Als Burke wint is dat een ruk naar rechts.

Een ruk naar rechts in de katholieke wereld zou een interferentie kunnen geven : samenwerking van twee werelden, de seculiere wereld en de rooms katholieke wereld. Het is eerder gebeurd en als men parallellen bekijkt tussen de seculiere politieke wereld van 1933 en nu, zal men ook de parallellen moeten bekijken tussen het handelen van het Vaticaan toen en nu.

Het is op zijn minst een interessante schermutseling tussen Franciscus en Burke. Zeker na de ‘degradatie’ die Burke in november onderging: de stationering bij de Orde van Malta.

-edit-

Op 10 januari is er een Statement of the Grand Magistry van de Malteser Orde. Vanuit juridisch oogpunt heeft het Vaticaan niets te zeggen over de Orde van Malta. Burke heeft zijn niche gevonden en kan vrijelijk bewegen. Wordt vervolgd.

Franciscus – Burke: 0-1

NB: ik ga niet elke keer een edit geven met een update van de stand. Mocht er in de toekomst iets fundamenteels gebeuren, dan schrijf ik wel wat nieuws. Dit logje is hiermee afgesloten.

6 gedachten over “Franciscus versus Burke

 1. HansR Bericht auteur

  De Malteser Orde geeft op 28/1 zelf bericht van het ontslag van Festing. En los daarvan is het ontslag van Boeselager ongedaan gemaakt:

  Subsequently, the Sovereign Council presided over by the Lieutenant ad interim annulled the decrees establishing the disciplinary procedures against Albrecht Boeselager and the suspension of his membership in the Order. Albrecht Boeselager resumes his office as Grand Chancellor immediately.

  En, toch opmerkelijk genoeg, Burke komt in het hele verhaal niet meer voor.
  Franciscus – Burke: 2-1 en het lijkt einde wedstrijd.

 2. HansR Bericht auteur

  En inderdaad, het lijkt alsof Burke volledig onder curatele en buitenspel is gezet: Pope names Archbishop Becciu as personal delegate to Order of Malta.

  Pope Francis has named a top Vatican archbishop as his special delegate to the troubled Knights of Malta and given him “all necessary powers” to help the sovereign religious order reform its constitutions and elect a new leader.

  Archbishop Angelo Becciu is the No 3 official in the Vatican’s Secretariat of State.

  In a letter, Pope Francis said that Archbishop Becciu would act as his “exclusive spokesman” with the order, confirming the marginalisation of Cardinal Raymond Burke, the conservative American — and a critic of Francis — who technically is the papal envoy to the order.

 3. HansR Bericht auteur

  Merk op, dat per 7 augustus 2017 een subtiele wijziging heeft plaatsgevonden op de site van de Orde van Malta:

  1) De rol van Burke – Cardinalis Patronus – stond eerst (van 2016 – 2017) onder de kop ‘About‘ (link uit de Wayback Machine van het Internet Archive).
  2) Per 7 augustus 2017 is de rol van Burke alleen nog te vinden als nieuwsbericht.

 4. Pingback: De oorlog tegen Franciscus I (deel III) | Niet Naar Santiago en Weer Terug

 5. Pingback: De oorlog tegen paus Franciscus – deel IV (slot) | Niet Naar Santiago en Weer Terug

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.