De nieuwe tijd

Na de installatie van Trump claimde de perssecretaris van het Witte Huis:

This was the largest audience to ever witness an inauguration, period.

Daar was niet iedereen het mee eens.

De hoeveelheid publiek is niet eens zo belangrijk. Het belangrijkste is de demonstratie van de macht dat ze vanaf nu in alle openheid gaat liegen en dat de pers het er maar mee moet doen. Een statement, geen vragen accepteren, weerlegging bestaat niet.

De standaard was altijd, dat politici doen alsof ze de waarheid spreken. Als ze dan logen en je kon dat bewijzen, dan kon je ze ter verantwoording roepen. Nu liegen ze openlijk en leggen er geen verantwoording over af, ze draaien je de rug toe en zeggen: zoek het maar uit, ik zit hier en ga niet weg, mijn waarheid is en ik heb #AlternateFacts. En dat is een [religieuze] houding uit de middeleeuwen.

We gaan nog veel gekkere dingen zien.
De vraag is, hoe moet je hier op reageren?

Vragen om de feiten, hen wijzen op de feiten, heeft in elk geval geen zin: ze erkennen geen feiten. Een feit heeft geen betekenis voor ze, de waarheid ook niet.

Dit is waar de macht van gemaakt is.

Als de VS geen mogelijkheid vindt om Trump te verwijderen van de machtspositie, dan is ons korte democratische interval is ten einde. Dan gaan we terug naar de voorrevolutionaire situatie, waar waar of niet waar er niet toe deed. De waarheid komt van God en die kun je niet bestrijden. Je hebt slechts te gehoorzamen, zo niet, dan heb je geen recht op bestaan, geen recht op leven.

Ik denk dat er iets moet gebeuren en verwoordde dat in een reactie op twitter hieronder.

 

Ik sluit af met een een quote van Hannah Arendt die langs kwam op twitter:

 

NB: Hoewel ik nog steeds aan zie komen, dat de ruk naar rechts ook de Roomse Kerk gaat bereiken met bijbehorende effecten, heeft de paus nu toch geroepen dat we voor dit soort leiders op moeten passen. We gaan het zien. Christenen – lees katholieken – moeten hun kompas nog bijstellen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.