Context bij ‘Een verrassende oecumene’

Het artikel van Antonio Spadaro en Marcelo Figueroa in La Civiltà Cattolica, Evangelisch fundamentalisme en katholiek integralisme: een verrassende oecumene, doet stof opwaaien. In die context moet worden gewezen op de strijd binnen de katholieke kerk, een historisch gezien uiterst conservatief instituut, tussen de progressieven en de conservatieven waar ik al vaker aan Genesis - afbeelding bij het oorspronkelijke artikelheb gerefereerd in andere blogs (bv deze, deze en deze).

Het artikel in La Civiltà Cattolica is een stap in deze strijd tussen conservatieven en progressieven.

Dit blog is hoofdzakelijk bedoeld om links te geven, die een context tonen, naar aanleiding waarvan het essay werd geschreven en die de context tonen van de primaire reacties er op. Ik geef de links zonder verder uitgebreid commentaar van mijn kant, de lezer kan via die links dieper de aanleiding en gevolgen van het La Civiltà Cattolica-artikel onderzoeken.

De evangelisten in de VS zijn in dat land redelijk geïntegreerd met het katholicisme, niet in het minst doordat de evangelisten de  Amerikanen meer aanspreken dan het katholicisme. De katholieken haken aan bij de evangelisten om, als ze dan niet in de driving seat kunnen zitten, in elk geval voorin kunnen zitten. Het effect hiervan is, dat veel katholieken positief kijken naar de evangelische kerken en het conservatisme ervan steunen.

Naar aanleiding van het essay van Spadaro en Figueroa, is er een veelheid aan publicaties losgekomen. Veel daarvan zijn van Amerikaanse kritische katholieken, die de typering en veroordeling van de ‘Oecumene van de Haat’ niet terecht vinden en het is niet verbazend dat dat de rechts conservatieve katholieken zijn. Ik heb een selectie gemaakt van een aantal youtube-video’s en artikelen uit verschillende online periodieken, al dan niet gerelateerd aan de kerken, die de problematiek en de discussie duidelijk maken.

Een ding is heel erg duidelijk:  Spadaro en Figueroa hebben een bot in de kennel gegooid en vrijwel alle honden springen er op en vechten om het been. Slechts een enkeling blijft rustig in de hoek zitten.

Wat zegt Spadaro zelf

Spadaro zei zelf naar aanleiding van de eerste reacties:

I’m reading some allergic reactions to our editorial It seems like we hit a sore spot that has to be treated, healed

en voegde er later aan toe:

Considering the allergic reactions, it’s clear that the debate opened by @civcatt was long overdue: [article]

En naar aanleiding van een artikel in de NYT (zie hierna):

The main point of the article was the pope’s argument that religion in the service of politics or power is ideology

Evangelisten, katholieken en Trump

Maar voordat ik de links naar enkele reacties geef, is het goed om eens een paar publicaties te bekijken, die laten zien, dat evangelische banden met het Witte Huis reëel zijn. Dat een integratie van algemene christelijke religie, bible belt, evangelische kerk en katholieke kerk bestaat.

Right Wing Watch, een project van People For the American Way (PFAW), publiceerde in augustus 2017 een artikel getiteld:  POTUS Shield: Trump’s Dominionist Prayer Warriors and the ‘Prophetic Order of the United States’[1]

Een nadere toelichting over die POTUS Shield kwam van Religion Dispatches, van de Universiteit van Californië:  A President “Anointed By God”: POTUS Shield and Religious Right’s Affair with Trump.

Interessant is, dat die POTUS Shield blijkbaar ook een representant is van de moderne kruistocht vertegenwoordiging, getuige hun oproep de islam te vernietigen om de wederkomst van Christus op aarde mogelijk te maken.

Een vernietiging van de islam die regelrecht afkomt van de katholieke kruistochten van 1000 jaar geleden. Een vernietiging van de islam, die gepropageerd wordt door Church Militant in de persoon van Michael Voris, die “graduated from the University of Notre Dame (’83) with a degree in Communications and also received his theologian’s credentials with an S.T.B. (magna cum laude) from the Pontifical University of St. Thomas Aquinas in Rome (The Angelicum) in 2009.

Church Militant kan worden beschouwd als een regelrechte militaire organisatie (The Church Militant comprises the souls on Earth engaged in battle against the forces evil).

Ik had al eerder gewezen op de relatie van het Witte Huis met de Roomse kerk via Bannon en Harnwell van het Dignitatis Humanae Institute.

Religie in het Witte Huis

Bijbelstudie in het Witte Huis : Bible Studies at the White House: Who’s Inside This Spiritual Awakening? (31 juli 2017).

De artikelen

Naar aanleiding van het essay van Antonio Spadaro en Marcelo Figueroa in La Civiltà Cattolica, geef ik hieronder links naar enkele voor en tegen artikelen. De artikelen spreken voor zich, zijn in het Engels en zijn een indicatie van de discussie. Onvolledig – volledigheid is onmogelijk – maar het geeft een goede indruk van de discussie die gaande is.

Pro-arikelen

 1. Why Should We Read Spadaro on ‘Catholic Integralism’?, Massimo Faggioli, 18 Juli 2017
 2. Papal connected authors condemn Catholic, fundamentalist ecumenism of hate, Thomas Reese, 20 juli 2017
 3. A forceful essay in ‘La Civiltà Cattolica’ hits home, Anthony Annett, 29 juli 2017
 4. A Vatican Shot Across the Bow for Hard-Line U.S. Catholics, Jason Horowitz, 2 augustus 2017
 5. The ties that bind: Is there unity between Evangelicals and Catholics in the US? Jon M. Sweeney, 2 augustus 2017
 6. Vatican article on ‘ecumenism of hate’ in U.S. was long overdue, Steven A Krueger, 2 augustus 2017

Contra-artikelen

 1. Are Americans from Mars?, Robert Royal, 17 july 2017
 2. Vatican Journal Jousts Against Imaginary ‘Ecumenism of Hate’ in America, R.R. Reno, 20 juli 2017
 3. A note on the ‘ecumenism of hate’ and papal rhetoric, Raymond J. de Souza, 31 juli 2017
 4. The Vatican’s America Problem, Ross Douthat, 2 augustus 2017

De rode draad

Een draad die door alle commentaren loopt, is dat voor en tegenstanders duidelijk maken waar ze staan. In die zin maakt het artikel van Spadaro en Figueroa de scheiding der geesten duidelijk tussen conservatieven en progressieven. Franciscus kent nu zijn tegenstanders.  Deze tweet zette mij op het spoor van deze analyse:

Pavlovian dog reaction from George Wiegel .@firstthingsmag .@antoniospadaro reveals how deep set is Americanism.

First Things tweette een link naar een artikel van George Weigel:

Why did the Vatican permit “La Civiltà Cattolica” to publish an ill-informed attack on American conservatives?

Het artikel van George Weigel beschrijft een contra-positie ten opzichte van het essay van Spadaro en Figueroa (verschillende links uit dat artikel staan hierboven) en de Toronto Witness for Church and Pope schreef: ‘George Weigel falls into Antonio Spadaro’s trap’.

Besluit

Of Spadaro en Figueroa werkelijk vooropgezet doel hadden, een demarcatie tussen Franciscus’ vijanden en vrienden tot stand te brengen, staat nog te bezien. Maar dat hun essay die scheidslijn tot gevolg heeft lijkt vrij duidelijk. De neo-cons in de Roomse kerk hebben hun masker laten vallen en dat zal duidelijk maken wie met Franciscus kan en zal samenwerken en wie afgeserveerd kan en zal worden.

Het is die politieke impact van dat essay, dat het belangrijk maakt. Er wordt een wig gedreven in het religieuze bastion, dat de steun vormt van de neo-cons en fundamentalisten in de VS, die de oorlogshitsers zijn achter alle oorlogen van de laatste 30 jaar (mijn inschatting) en misschien nog wel langer.

De Rooms-Katholieke Kerk kiest partij.
Partij tegen de neo-cons.

Voor die duidelijkheid verdienen Spadaro en Figueroa alle lof, zelfs al is het essay niet perfect.

Uitsmijter extra

Als extra kunt u hier nog een gebed zien voor de familie Trump door Frank Amedia van POTUS Shield.


[1] Met dank aan Ikje Ergens, die mij wees op het artikel over POTUS Shield.

4 gedachten over “Context bij ‘Een verrassende oecumene’

 1. HansR Bericht auteur

  Ik zal in dit commentaar, naar het uitkomt, aanvullende links geven naar artikelen betreffende de context rond ‘Een verrassende oecumene‘.

  1. Bidden met handoplegging in het Witte Huis (Tweet)
   Johnnie Moore, 12 juli 2017
  2. Pope Francis allies accuse Trump White House of ‘apocalyptic geopolitics’
   Stephanie Kirchgaessner, 13 juli 2017
  3. Exclusive interview: Antonio Spadaro on his article about ‘The Ecumenism of Hate’ in the U.S.
   Gerard O’Connell, 14 juli 2017
  4. Why is Civiltà Cattolica attacking American Christians? I have a theory
   Tim Stanley, 16 juli 2017
   Dit is een behoorlijk felle reactie, vooral op basis van het argument dat niet alle evangelicalen fundamentalisten zijn. Ik moet eerlijk zeggen: dat lijkt me voor het gemaakte argument ook niet nodig. De problemen worden veroorzaakt door fundamentalisten, ook al is dat een subset van alle christenen. Dat is genoeg.
  5. A Trump-Bannon presidency and neo-Americanist Catholicism
   Massimo Faggioli, 7 augustus 2017
  6. A Latino/a take: Vatican’s ‘ecumenism of hate’ essay is onto something
   Miguel Diaz, 7 augustus 2017
  7. L’article du Père Spadaro sur l’administration Trump fait toujours polémique aux États-Unis
   Baptiste Protais, 8 augustus 2017
  8. “Ökumene des Hasses” in den USA?
   Bernd Tenhage (KNA), 8 augustus 2017
  9. Ecumenism, influence-envy, and the real Manichean division
   George Weigel, 9 augustus 2017
   Merk op, dat dit een licht zure reactie op het Spadaro-artikel is en een waaruit blijkt, dat de verbinding evangelicals/katholieken al zeker 20 jaar oud is. George Weigel staat aan de wieg.
  10. Bishop involved in Catholic-evangelical dialogue responds to “ecumenism of hate” essay
   William Murphy, 9 augustus 2017

  Tot 9 augustus 2017 kon ik slechts twee publicaties over het artikel van Spadaro/Figueroa in het Nederlands vinden. De Nederlandse kranten besteden er geen aandacht aan. Alleen onze Belgische buren van kerknet.be hadden twee redactionele artikelen.

  1. L’Osservatore kritisch voor ultraconservatieve katholieken in VS
   redactie, 15 juli 2017
  2. Steun voor ‘Civilta Cattolica’
   redactie, 3 augustus 2017
 2. Pingback: De oorlog tegen paus Franciscus I | Niet Naar Santiago en Weer Terug

 3. Pingback: De oorlog tegen paus Franciscus – deel IV (slot) | Niet Naar Santiago en Weer Terug

Geef een reactie