Bagatelle – Over Politieke Theologie van Schmidt

Mijn aanleiding voor dit korte blogje, is een tweet van J.J. v. Peperstraten n.a.v. Trump en het anonieme artikel in The New-York Times (dat denk ik tenminste, maar het kan ook gaan over de paus of zelfs over Pechtold):

Ik lees op dit moment Politieke Theologie van Carl Schmidt (Political Theology. Four chapters on the concept of sovereignty.) en wil ook het Theologisch-Politiek Traktaat van Spinoza er naast leggen. Zal waarschijnlijk de rest van mijn leven duren.

Politiek en Theologie zijn gescheiden in de zin dat de een seculier is en de ander religieus. Het is de samenhang waar het om gaat. Want die samenhang is er en is er blijkbaar onverbrekelijk mee verbonden.Een samenhang die voor sommigen inhoudelijk is (religie is deel van en stuurt de politiek) voor de ander procedureel (acceptatie van religieuze structuren en hiërarchieën als spiegel van de religie).

En het bovenstaande leidde er toe, dat ik een viertal tweets schreef over de tweet van Peperstraten en de samenhang daarvan met het boekje van Schmidt.

Merk op, dat het probleem van de relatie tussen religie en staat door bijna elke filosoof is beschreven. Persoonlijk denk ik, dat het Theologisch Politiek Traktaat van Spinoza actueler is, dan menigeen denkt.

Afijn, hier dan mijn reactie(s) in vier tweets op bovenstaande tweet van Peperstraten:

Geef een reactie