Bagatelle – Over Politieke Theologie van Schmitt

Mijn aanleiding voor dit korte blogje, is een tweet van J.J. v. Peperstraten n.a.v. Trump en het anonieme artikel in The New-York Times (dat denk ik tenminste, maar het kan ook gaan over de paus of zelfs over Pechtold):

Ik lees op dit moment Politieke Theologie van Carl Schmitt (Political Theology. Four chapters on the concept of sovereignty.) en wil ook het Theologisch-Politiek Traktaat van Spinoza er naast leggen. Zal waarschijnlijk de rest van mijn leven duren.

Politiek en Theologie zijn gescheiden. Je kunt je afvragen waarom, er is een samenhang. Het is die samenhang waar het om gaat. Want die samenhang is er en politiek en theologie zijn onverbrekelijk met elkaar verbonden.Een samenhang die voor sommigen inhoudelijk is (religie is deel van en stuurt de politiek) voor de ander procedureel (acceptatie van religieuze structuren en hiërarchieën als spiegel van de religie).

En het bovenstaande leidde er toe, dat ik een viertal tweets schreef over de tweet van Peperstraten en de samenhang daarvan met het boekje van Schmitt.

Merk op, dat het probleem van de relatie tussen religie en staat door bijna elke filosoof is beschreven. Persoonlijk denk ik, dat het Theologisch Politiek Traktaat van Spinoza actueler is, dan menigeen denkt.

Afijn, hier dan mijn reactie(s) in vier tweets op bovenstaande tweet van Peperstraten:


[edit 05 november 2018] Belangrijker blog n.a.v. Schmitt’s werkje : Over Politieke Theologie.

1 gedachte op “Bagatelle – Over Politieke Theologie van Schmitt

  1. Pingback: Over Politieke Theologie | Niet Naar Santiago en Weer Terug

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.