Pelgrimsstatistieken Santiago de Compostela (update 2018)

Het is tijd voor een update van de pelgrimsstatistiek van Santiago de Compostela, weer op basis van de officiële statistiek bij Saint-Jean-Pied-de-Port en  de statistiek vanuit Santiago de Compostela zelf. Dit blog is een vervolg op de statistiekblogs van 2014 en 2016 .

Het opmerkelijke van de statistiek per 2017, is dat de pelgrimage via Saint Jean Pied de Port af lijkt te nemen (een daling van bijna 3%) terwijl die in Santiago zelf onverminderd doorgaat en weer een stijging vertoond van bijna 10%. Dat mag je gerust een bijna extreme groei noemen. Overigens is die afname bij Saint Jean Pied de Port natuurlijk nog niet echt een afname: het aantal pelgrims is nog steeds erg hoog en de trendlijn – lineair of voortschrijdend gemiddelde – zijn nog steeds stijgend. De tijd zal uit moeten wijzen of er een daling is ingezet of dat het slechts tijdelijk een vermindering  is door oorzaken die we niet kennen.

Een analyse, van degene die de cijfers in Saint Jean verzorgd, zegt dat het vooral komt, omdat de mensen dichterbij Santiago hun tocht aanvangen. Het vertrek in Siarra is verdubbeld. Siarra is op 100 km afstand van Santiago. 100 km is de minimum afstand om toch een Compostela te krijgen. Mensen hebben blijkbaar minder tijd of worden luier.

De veranderde telregels – zie mijn blog uit 2016 – kunnen meegeteld hebben, maar ik kan voor de analyse daarvan niet genoeg gegevens vinden. Als de EO echter beweert : Steeds meer mensen gaan op zoek naar eenvoud en diepgang, dan heb ik daar moeite mee. Er is geen enkele reden om aan te nemen, dat al die trekkers (het merendeel gaat te voet) diepgang zoeken. Volgens de EO gaat zelfs iets minder dan 50% om culturele redenen. Van de overige 150.000 wandelaars zal het merendeel echt geen filosoof zijn. Men moet mij dan echt uitleggen hoe ik diepgang moet interpreteren en hoe diep dat gaat.

Over een jaar of twee weer een update, voor nu zie de statistieken hieronder.

Officiële statistiek bij Saint Jean Pied de Port:

Aantal pelgrims per jaar bij Saint Jean Pied de Port

Aantal pelgrims per jaar bij Saint Jean Pied de Port

En de officiële statistiek van Santiago de Compostela:

Aangekomen pelgrims in Santiago de Compostela (t/m 2017)

Aangekomen pelgrims in Santiago de Compostela (t/m 2017)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.