Het Slot

Dit is het laatste bericht op dit blog, wellicht met uitzondering van nog wat literatuurlijstjes. Ik stop er mee. Niet omdat er niets meer te zeggen zou zijn over Kerk en Conservatisme, over de tocht die niet naar Santiago moet gaan, maar simpelweg omdat ik er genoeg van heb. Er zijn belangrijker dingen in het leven, een weerstation met bosbrandwaarschuwing is er een van.

Ik had nog veel materiaal liggen over de rol van de Roomse Kerk in de tweede wereldoorlog, de historische rol bij de ontwikkeling van het antisemitisme van daaruit haar rol bij de holocaust. De rol van Pius XII in het geheel en het vervolg van de globale politieke hervorming van de Roomse Kerk. Een hervorming die zich doet gelden op het gebied van de bevolkingspolitiek, de anti-abortus beweging, de herintroductie van extreem rechts en in het algemeen de conservatieve politieke richtingen in het bijzonder. Speciale aandacht hierbij mag uitgaan naar het handelen van de Roomse Kerk, Johannes Paulus II, bij het vallen van het IJzeren Gordijn.

Zoals ik schreef in Niet Naar Santiago en Weer Terug:

De jodenhaat zit ingebakken in het katholieke systeem. Al sinds Cluny. Aan het eind van de middeleeuwen had de Spaanse inquisitie al gezorgd dat christelijke joden niet mengden met de katholieke populatie. De parallel met nazi-Duitsland is niet gering. De katholieke theologie heeft de stelling dat de joden als volk Jezus vermoord hebben. En dat zal ze nagedragen worden. Het lijkt onuitroeibaar. Op de eerste reis kom ik een pelgrim tegen die deze stelling bloedserieus betoogt.

Dan, ook niet gering, heeft de Kerk een hekel aan de socialistische staten die de religie, maar zeker het christendom uit willen bannen. Het is in Rusland ook gebeurd. De Kerk is niet tegen Stalin, de Kerk is tegen het communisme. En Hitler was dat ook.

Joden weg en communisme weg. Twee vliegen in een klap.
Pius XII had zijn kaarten op Hitler gezet, al wordt dat niet gezegd.
De controverse is [nog steeds] groot. Details laten altijd voor en tegen zien. Bewuste mist.

Het is mij duidelijk.

En al is bewijsvoering lastig, de context van de moderne wetenschappelijke literatuur wijst wel degelijk op een schuld van de Roomse Kerk. Ik heb geen reden gevonden om op bovenstaand citaat terug te komen. Bijna twintig jaar studie heeft dat niet bewerkstelligd.

Ik heb op dit blog totaal 103 stukken en stukjes geschreven met als rode draad de macht en het machtsmisbruik, het antisemitisme, van de katholieke kerk, uiteindelijk culminerend in de situatie rond WOII en gaande naar de moderne tijd.

Want de Roomse Kerk speelt nog steeds een politieke rol van betekenis, kijk naar Trump en zijn gebeds-sessies op het Witte Huis. Daar zijn evangelische kerken bij betrokken, maar wie denkt dat de Roomse Kerk stil toekijkt snapt er niets van. Net als zij, die claimen, dat het extreem rechtse gedweep met het christendom niet echt christelijk is.

Misschien moet men anders naar het christendom gaan kijken.
Misschien is extreem rechts wel de essentie van het christendom.

KErstkaart 2019

Beste wensen voor 2020

De literatuur is uitzonderlijk uitgebreid, boeken en artikelen.
Misschien maak ik ooit nog een lijstje van wat aan dit blog ten grondslag ligt. Dat kunt u dan hieronder verwachten.  Maar voor nu ben ik ben er klaar mee. Ik ben moe.

De Baudets van deze wereld kunnen me gestolen worden.

Het is allemaal niet belangrijk meer, vanaf nu kijk ik naar het weer en over de dijk bij het wad.

2 gedachten over “Het Slot

 1. HansR Bericht auteur

  @Ghurabalbayn,
  Dag Wim,
  Dank je. Ja de site blijft gewoon bestaan.
  Al was het alleen maar als naslagwerk voor mezelf.
  Groet, Hans

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.