De Financiën

Wat kost nu zo’n project hoor ik u vragen. Ik zal hier proberen de kosten inzichtelijk te maken. Dat heeft niets te maken met de rol van het geld in het boek Niet naar Santiago en weer terug. Het is puur informatief voor hen die eventueel ook een project als Niet naar Santiago zouden willen ondernemen.

De kosten

De kosten van het project zijn hoog. Los van het gegeven dat er geen inkomen was gedurende de tocht (en gedurende vier maanden voorbereiding en zes maanden afloop) heb je natuurlijk wel de dagelijkse kosten van eten, overnachting en communicatie. Ik heb veel bijgehouden maar een exacte weergave van de kosten is niet mogelijk. Ik heb het hele archief er op na gezocht maar de bonnetjes ben ik echt kwijt. Hieronder staat mijn beste schatting.

  1. De uitrusting – kleding, tent, slaapzak, rugzak etc… – kost ongeveer € 2.000,-
  2. De leeftocht onderweg is ongeveer € 250 / maand
  3. Een extra paar schoenen, een fiets, boeken, boekresearch / internet etc… € 2.000,-
  4. Totale kosten van de tocht gedurende 16 maanden, inclusief overwintering : € 16.000,-
  5. De aan en afloopkosten (4 maanden voorbereiding, 6 maanden herstart in Nederland) : € 10.000,-
  6. Boekuitgave : € 4.000,- (500 exemplaren laten drukken)
  7. Al met al schat ik dat de tocht zo’n ruim € 1.000,- / maand heeft gekost.

De gedetaileerde gegevens van onderweg staan in de financieen.

In grafiek zien de dagelijkse kosten onderweg er zo uit :

kosten

De baten

Directe financiering

Waar is het project nu uit gefinancierd?

  1. Spaargeld.
  2. Verkoop van het huis.
  3. Reductie van alle vaste lasten in Nederland.

Zoals blijkt uit de hierboven staande kosten heeft het hele project ongeveer € 34.000,- gekost. In de 26 maanden dat ik daadwerkelijk bezig ben geweest [met vertrekken, lopen en thuiskomen] zonder inkomen heb ik dus ingeteerd op eigen vermogen. Ik deed dat behoorlijk risicoloos – alles was goed te overzien – doordat ik geheel geen kosten meer had in Nederland. Alles was dus zeer direct. Verzekeringen, leningen, rentes, of wat voor verplichtingen dan ook, waren afwezig.

Boekopbrengsten

De verkoop van het boek heeft over de afgelopen 10 jaar ongeveer € 4000,- opgebracht en als afzonderlijk project heeft het dus net zijn break-even point bereikt. Rijk wordt je er niet van. Het probleem zit hem vooral in de PR en het verkoopkanaal : het Centraal Boekhuis of soortgelijke kanalen – en daarmee de boekhandels – zijn moeilijk bereikbaar voor onafhankelijke uitgevers. De kleine uitgeverijen die claimen je boek wel te kunnen verkopen hebben waarschijnlijk ongelijk. Er werden 10 jaar geleden 15.000 titels per jaar uitgegeven en dat zal nu niet veel minder zijn. De concurrentie is moordend, je boek moet een hype worden anders is een paar honderd stuks verkopen niet slecht.

Ik ben na ongeveer 3 jaar opgehouden te registreren maar ik heb er nu 325 verkocht (van de 500 gedrukte exemplaren). Een stuk of 75 tegen de oorspronkelijke prijs van € 19,-. Na twee jaar heb ik de prijs verlaagd tot € 12,50 tegen welke prijs ik er ongeveer 250 heb verkocht. Verzendkosten zijn betaald door de kopers. Van de plastic gevoerde enveloppen waarin ik het boek verstuur heb ik er 400 gekocht voor € 90,-.

Gegeven de positieve reacties en de verkoop is het een succesvol klein boek.
Ik ben uiteindelijk niet ontevreden.