De Uitrusting

Vaak krijg ik de vraag : wat had je nu allemaal bij je, waar sliep je etc… Deze pagina beschrijft hoe ik de tocht technisch heb uitgevoerd en welke uitrusting ik bij me had.

De belangrijkste keuze die ik heb gemaakt, was dat ik de tocht hoofdzakelijk kamperend uit zou voeren. Dat had tot 005 - 030611 - Bij Goncourt aan de Maas waar de kikkers kwakengevolg, dat ik een drie-seizoenen uitrusting moest hebben. Voor de winter had ik al gepland een studio of iets dergelijks te huren.

Deze keuze hield in, dat ik zwaar bepakt zou lopen. Er moest immers een volledige kampeeruitrusting mee, in tegenstelling tot alleen kleding en voedsel. Maar dat niet alleen, de kleding en slaapzak moesten goed genoeg zijn voor lichte vorst tot de hoogste temperaturen denkbaar. Uiteindelijk werd dat bijna 40° overdag (25° ’s nachts) in de extreme zomer van 2003. Alleen in het voorjaar heb ik een nacht lichte vorst en ochtendsneeuw gehad. Regendagen heb ik niet veel gehad.

Het gewicht was van belang.

De selectie van de tent en de rugzak waren bepalend. Ik koos voor een rugzak van 70 liter met een grote bovenzak en een kleinere onderzak. De slaapzak bond ik onder de rugzak, de waterzak – platypus – van twee liter sloot onder de bovenflap met de slang naar buiten. De tent was de Pelgrim van Erdman-Schmidt (Tatteljee) waarbij de wandelstok werd gebruikt als tentstok. Ik heb uiteindelijk geen superlichtgewicht materialen gekocht, het werd te duur. Gewoon lichtgewicht moest genoeg zijn.

En als ik Tatteljee noem, moet ik ook Bever noemen, waar ik het grootste deel van mijn uitrusting kocht en waar  met name de selectie van de rugzak en de regenkleding, met het benodigde engelengeduld werd begeleid. Goede moderne spullen, goed advies.

De hieronder staande checklist heb ik gebruik bij de bepaling of ik iets wel of niet mee zou nemen. Uiteindelijk ben ik vertrokken met iets van 22 kg op mijn rug. Dat werd gaande de route minder – ik ruilde b.v.  te zware sokken voor aanzienlijk lichtere – en het grootste deel heb ik uiteindelijk met 18 – 20 kg gelopen. De grootste dagelijkse variatie was het water en het voedsel.

Alle kampeerspullen heb ik nu nog in bezit en gebruik ik nog. Zelfs het meeste van de kleding was van dusdanige kwaliteit dat ik ze nog steeds gebruik. Het slaapmatrasje heb ik tijdens de tocht vervangen, de vervanging heb ik nog steeds. De slaapzak kon ik aan het einde zo in de prullenbak gooien. De tent met pijn in het hart ook. Ik was daar zeer tevreden over : ruim, handzaam, licht. Zo koop je ze tegenwoordig niet meer, nu zijn ze licht maar te klein of groot maar te zwaar.

checklist