Boeken (2)

Het tweede boekenlijstje met betrekking tot kerkgeschiedenis en de moderne tijd.

Tweeënhalf jaar geleden gaf ik een boekenlijstje, van boeken die ik op dat moment aan het lezen was of die op de plank binnen handbereik lagen. Tijden veranderen en dus ook boekenlijstjes en ik geef die verandering graag door. Hierbij mijn recente boekenlijstje, met wederom boeken over het Vaticaan, haar macht, onfeilbaarheid, corruptie en vooral haar geld  en haar politiek. Maar zeker ook over de geschiedenis hoe het allemaal zo ver heeft kunnen komen.

Er is zoveel te lezen op dit gebied dat u of ik dat zeker niet allemaal kunnen verwerken. Het is meer een verantwoording van de informatie die ik tot mij neem, naast de observatie van wat er aan restanten te zien is op reis, archeologische vondsten of simpelweg de observatie van het Vaticaan vandaag de dag. Met name dat laatste zegt meer over de conflicten in het verleden dan veel mensen toe willen geven. Aanpassingen van de Kerk aan de tijd gaat altijd moeizaam en schoksgewijs. Het is een uiterst behoudend instituut.

Vooruit, de nieuwe lijst:

 1. La Maison Dieu. Une histoire monumentale de l’Eglise au Moyen Age. Dominique Iogna-Prat, Editions du Seuil, 2006.
 2. The Evolution of Civilizations. An introduction to historical analysis. Carroll Quigley, Tweede editie, Liberty Fund, Indiana, 1979.
 3. The Deeds of Pope INNOCENT III. Anonymous, Translated with an Introduction and Notes by James M. Powell. The Catholic University of America Press, 2007.
 4. The Vatican against Europe. Edmond Paris, vertaling vanuit het Frans: A. Robson. P.R. MacMillan Limited, Londen, 1961.
 5. A History of the Popes 1830-1914. Owen Chadwick, Oxford University Press, 1998.
 6. The Papacy in the Age of Totalitarianism 1914 – 1958. John Pollard, Oxford University Press, 2014.
 7. The Unknown Pope. Benedict XV (1914-1922) and the Pursuit of Peace. John F. Pollard, Geoffrey Chapman, Londen/New York, 2000.
 8. Charlemagne. Empire and Society. Ed. Joanna Story. Manchester University Press, Manchester, 2005.

[Edit: 5 september 2018 om 17u30] – Twee nagekomen

 1. The Legacy of Muslim Spain Volume 1. Salma Khadra Jayyusi,Brill Scholar List, Leiden, 2000.
 2. Medieval Iberia. Readings from Christian, Muslim and Jewish Sources. Olivia Remie Constable Ed. , University of Pennsylvania Press, 1997.

1 gedachte op “Boeken (2)

 1. Pingback: Boeken | Niet Naar Santiago en Weer Terug

Geef een reactie