Pelgrimsstatistieken Santiago de Compostela

Eind 2014 heb ik de pelgrimsstatistiek tot 2013 gegeven voor de Saint Jean Pied de Port en voor Santiago de Compostela zelf. De gegevens zijn nu beschikbaar tot 2015 en het is tijd voor een update, weer op basis van de officiële statistiek bij Saint-Jean-Pied-de-Port en  de statistiek vanuit Santiago de Compostela zelf.

De pelgrimage neemt nog steeds toe en de vraag waar dit op gaat houden wordt actueel. Hoeveel pelgrims kan de route ondersteunen, kan Santiago de Compostela ondersteunen? Bacteriekolonies, het aantal mensen op aarde, aan alles is een grens aan de groei.

De statistiek van St Jean vlakt de laatste twee jaar wat af zoals het ook in 2007 gebeurde. In Santiago zelf is echter van afvlakking nog geen sprake. Het grote verschil tussen beiden kan worden verklaard uit de andere routes die worden gelopen en niet over Saint Jean gaan (vanuit Arles over Puente la Reina bijvoorbeeld), maar vooral door de populariteit van de laatste 100 kilometer (of 200 op de fiets), die al een Compostela geven. De Compostela telling is de basis van de statistiek in Santiago zelf. In Saint Jean is dat het afgegeven stempeltje in het paspoort.

Per 1 April 2016 gaat het bisdom van Santiago de Compostela de regels veranderen. De volgende jaren gaan we zien hoe die verandering effect op de statistieken zal hebben. Een dipje is te verwachten vanwege het onderscheid, dat gemaakt gaat worden tussen de ongelovige toerist en de echte religieuze pelgrim. Dat zou dan toch interessant zijn, in de toekomst zouden we dus ook een vergelijking moeten gaan maken met toeristische statistiek. Ik ken die statistieken niet, maar ze zullen er ongetwijfeld zijn, ik kom daar wellicht op terug. Let op: onderstaande statistieken zijn niet alleen van lopers maar voor iedereen die een geaccepteerde wijze van voortbewegen gebruikt en zijn stempeltjes heeft gehaald.

Over een jaar of twee weer een update, voor nu zie de statistieken hieronder.

Officiële statistiek bij Saint Jean Pied de Port.
De verdeling per  nationaliteit en per maand vindt u hier (pdf).

pelgrimsstatistiek-bij-saint-jean-pied-de-port-tot-2015

 

En de officiële statistiek van Santiago de Compostela:

pelgrimsstatistiek-bij-santiago-de-compostela-tot-2015

4 gedachten over “Pelgrimsstatistieken Santiago de Compostela

 1. kashka2001

  I really admire those who make the journey throughout the winter months especially on foot.
  One thing I didnt know was the demographics of the pilgrims, and that nearly one in three were aged between 60 and 69. These people are either true believers or hardened fell walkers!

 2. HansR Bericht auteur

  Hi @Kashka2001, actually the original compostela source I refer to says: Répartition : Moins de 30 ans 74.691 (28,46%); de 30 à 60 : 144.031 (54,88%) et plus de 60 ans : 43,737 pèlerins (16,66%). (or do you have another source?).

  That means 60+ age is roughly 1 in 6. Not that it matters much : they are hardened walkers :) And I agree: especially winter-walkers are great characters.

 3. Pingback: Pelgrimsstatistieken Santiago de Compostela (update 2018) | Niet Naar Santiago en Weer Terug

Geef een reactie