Documentaire – The Family & The Great Hack

Twee dagen geleden kreeg ik bericht van Netflix, dat er een nieuwe documentaire was: The Family.

The Family gaat over een christelijke organisatie, die in 1935 in de VS werd opgericht om beleidsmakers informatie over de Bijbel, het christendom en ‘spirituele steun’ te geven. Dat is een boeiend onderwerp. IndieWire heeft een review met als titel: ‘The Family’ Review: A Harrowing Investigation Into America’s Secretive Theocracy. Theocratie, een term die steeds vaker en met steeds minder schroom wordt gebruikt in de context van de VS.

Nu hou ik me al enige tijd bezig met de relatie tussen het christendom en de politiek en ik heb zelf al regelmatig gewezen op dit soort connecties – zie b.v. De Theocratie die VS heet en Trump, Gog en Magog –   maar nog niet eerder zag ik een televisie documentaire, die dat zo expliciet maakte.

The Family is een beangstigend verslag over een groepering, die invloed zoekt, krijgt en heeft en daarmee macht zoekt, krijgt en heeft. Vanaf het einde van WO II tot nu, met een steeds sterker wordende invloedssfeer. Het opmerkelijke is, dat de Roomse Kerk er, middels uitingen van Franciscus I en van zijn medewerkers,  duidelijk en expliciet afstand van neemt. Een stuk van twee jaar geleden uit La Civiltà Cattolica, dat ikzelf vertaalde en hier publiceerde, maakt duidelijk hoe groot die afstand is.

De Amerikaanse protestanten en katholieken, conservatieven, staan daar geheel anders in. Zet uw schroom en vooroordelen over samenzweringen opzij. Bekijk deze documentaire.

En als u dan toch bezig bent, kijk dan meteen ook de documentaire The Great Hack, ook van Netflix, een documentaire die over de massabeïnvloeding gaat door middel van via internet verkregen individuele data-profielen. Het centrale voorbeeld hier, zijn de Amerikaanse verkiezingen van 2016, waar het bedrijf Cambridge Analytica voor de campagne van Trump, op illegale wijze, gegevens van facebook gebruikers ter beschikking stelde voor doelgerichte campagne advertenties.

Het is de combinatie van beide documentaires, beiden over een bijzonder aspect van de macht bezittende conservatieve partij in Amerika, die je een een vreemd idee geeft over wat er gaande is in de wereld, gaande met onze democratie. Voor zover die nog bestaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.