De Theocratie die VS heet

Dit blog is een vervolg op De hedendaagse kruistocht – Kort.

Er is veel geschreven de afgelopen dag over de dreiging van de oorlog tussen de VS en Iran maar eveneens over de nieuwe abortuswet die aangenomen werd in Alabama. Die wet wijst er op, dat de VS feitelijk wordt geregeerd als een theocratie.

Alexandria Ocasio-Cortez zegt vanochtend:

“From limiting birth control to banning comprehensive sex ed, US religious fundamentalists are working hard to outlaw sex that falls outside their theology.”

En zie bijvoorbeeld ook:

En dat impliceert een theocratie, want het zijn dus de fundamentalisten, die de wet voorschrijven. Als we ons dan herinneren, dat Spadaro in zijn analyse Evangelisch fundamentalisme en katholiek integralisme: een verrassende oecumene verschillende malen verwijst naar het theocratisch karakter van de VS:

Rushdoony’s doctrine bevat een theocratische noodzakelijkheid: onderwerp de staat aan de Bijbel met een logica, die niet verschilt van die het islamitisch fundamentalisme inspireert. In de kern is het het verhaal van terreur, dat de wereldvisie van jihadisten en de nieuwe kruisvaarders vormt en dat is ingebed in bronnen, die niet al te ver uit elkaar liggen. We moeten niet vergeten, dat de theopolitiek, die door ISIS wordt verspreid, gebaseerd is op dezelfde kult van een Apocalyps, die zo snel mogelijk gerealiseerd moet worden. Het is dus geen toeval, dat George W. Bush door Osama bin Laden werd gezien als een ‘groot kruisvaarder‘.

en:

Zowel evangelische als katholieke integralisten veroordelen traditioneel oecumene en propageren een conflictueuze oecumene, dat hen verbindt in een nostalgische droom van een soort theocratische staat.

Het meest gevaarlijke aspect van deze vreemde oecumene wordt veroorzaakt door haar xenofobe en islamofobe visie, die muren en zuiverende deportaties wenst. Het woord oecumene transformeert in een paradox, in een oecumene van haat. Intolerantie is een hemels teken van zuiverheid, reductionisme is de methode van exegese en extreme letterlijkheid is de sleutel tot hun hermeneutiek.

dan kunnen we eigenlijk niet anders dan concluderen, dat de VS inderdaad functioneert als een theocratie. En die christelijk fundamentalistische theocratie heeft de afgelopen decennia in elk geval gedemonstreerd twee onderwerpen als speerpunt van hun politiek te voeren:

  1. Het terugdringen van de islam als een van de grote godsdiensten (misschien zelfs wel met het doel de vernietiging van de islam);
  2. Het controleren van de seksuele moraal zodat die binnen hun theologie past. De consequenties daarvan zijn:
    • Een verbod op abortus;
    • Een onderdrukking van de vrouw.

Het opmerkelijke is, dat het Vaticaan er eigenlijk niets van moet hebben gegeven hun publicaties – sinds 2013 – van Franciscus I. In 2015 schreef ik in The War on Rome – sorry geen geweldig stuk – nog over de positieve grondhouding van de VS naar Rome (die opmerkelijk was gegeven de geschiedenis van de katholieken in de VS). Maar met de komst van Franciscus en de afstand, die het Vaticaan neemt tot de seculiere staten, is de steun van Rome voor het theocratisch handelen van de VS snel aan het verdwijnen. De VS drijft weg van Europa en het katholieke christendom.

De theocratie in de VS is protestant.

2 gedachten over “De Theocratie die VS heet

  1. Pingback: De oorlog tegen paus Franciscus – deel IV (slot) | Niet Naar Santiago en Weer Terug

  2. Pingback: Documentaire – The Family & The Great Hack | Niet Naar Santiago en Weer Terug

Geef een reactie