Het project

Voor het ebook, ga direct naar Download.


Deze website behoort bij het boek Niet naar Santiago en weer terug dat is geschreven naar aanleiding van een voettocht van Beekbergen naar de Pyreneeën en terug. Een ongewoon reisverslag over een voetreis van Nederland naar de Pyreneeën en weer terug naar Nederland. De reis wordt in het licht van de geschiedenis van Europa verteld met de kruistochten en de vorming van het moderne Europa als scharnierpunten.

Een wandeling die uiteindelijk bleek te gaan over de pelgrimage naar Santiago de Compostela, over god, geld, oorlog en Europa. Over de grondwet en over eenwording. Over normen en waarden. Over vrijheid.

Caminante, son tus huellas el camino, y nada más;
Caminante, no hay camino, se hace camino al andar.

Wandelaar, je sporen zijn de weg en verder niets;
Wandelaar, er is geen weg anders dan die ontstaat door het gaan.

Antonio Machado (1875-1939)
Provérbios y Cantares

Op 31 maart 2003 vertrok ik uit Nederland. Het werd bijna anderhalf jaar. Een wandeling. Ik schreef ter toelichting :

Ik weet niet waar naartoe, hoewel het eerste plan een voettocht naar Santiago de Compostela is. Dat is het plan, maar sta niet verbaasd als ik halverwege links- of rechtsaf sla en ergens anders uitkom. De pelgrimsroutes zijn oud en het zou kunnen dat ik besluit dat het doel geen doel meer is.

Na ongeveer 3500 kilometer lopen kwam ik terug op 2 juli 2004. Langs de grens van het oude feodale Frankrijk naar Le Puy-en-Velay en vandaar de Route Saint-Jacques naar Roncevalles (Via Podiensis). Ik overwinterde in Cahors en liep door de Perigord weer naar de Route Saint-Jacques en vervolgens over Vézelay (Via Viziliacensis) terug naar Nederland (zie route).

Ik heb ongeveer 3500 kilometer gelopen. Ik heb door een prachtig land gelopen en prachtige mensen ontmoet. Ik heb een reis gemaakt van 15 maanden en ik vind het nog te kort. De warmte, het zweet en de vermoeidheid. En bovenal de ruimte en de gastvrijheid. Het was een prachtige ervaring.

In die periode heeft de Verenigde Staten van Amerika een oorlog met Irak uitgevochten. In die periode is Israël niet veranderd en de oorlog in het Midden-Oosten is nog net zo dodelijk en star als voorheen. In die periode heeft Europa een grondwet gemaakt, getwijfeld en toch maar aangenomen na een aanslag in Madrid. In die periode ben ik van Beekbergen bij Apeldoorn naar het zuiden van Frankrijk gelopen en de Pyreneeën overgestoken. Over de oude pelgrimsroute vanaf Le Puy-en-Velay naar Santiago Matamoros.

Een reisverhaal over christendom, religie, islam, oorlog en vrede. Over kruistochten, kloosters en Cluny naar de moderne tijd. Vooral de geschiedenis van Frankrijk en de religie. De relatie tussen de pelgrimage naar Santiago de Compostela en de huidige tijd. Mijn interpretatie van die geschiedenis. Een onderzoek naar Europa, haar geschiedenis en hoe het er nu bij staat. De kerk en de nieuwe Europese staten willen de christelijke factor in de preambule van de grondwet genoemd zien. Wat zijn de christelijke waarden? Ziet Europa menselijke waarde in elk individu?

Over god, geld, oorlog en Europa.
Over de grondwet en over eenwording.
Over normen en waarden.
Over vrijheid.

Niet naar Santiago en weer terug.
Een licht venijnig boek zegt men.
Sommigen vinden het prachtig, sommigen zijn geïrriteerd.

Het was tijd voor een verandering. En dat werd mijn pelgrimage.
Het motto hierboven geeft aan dat het geen klassieke religieuze pelgrimage was.
Geen klassieke toeristische wandeling.
Het resulterende boek is ook geen klassiek verslag.

Niet naar Santiago en weer terug.
Te downloaden op deze site (Reacties, lees fragmenten, downloaden).