De hedendaagse kruistocht

Gisteren maakte Donald Trump zijn keuze bekend van de man die de CIA gaat leiden onder zijn presidentschap. Het is Mike Pompeo (geen bijzondere info in zijn biografie) , een presbytarian. Dat laatste kom je te weten via Members of Congress: Religious Affiliations van Pew Research Centre. Ik quote even het artikel op patheos.com:

Trump’s pick to lead the CIA is a dangerous religious extremist who believes Christianity is at war with Islam.

US Representative Mike Pompeo, President-elect Donald Trump’s pick to lead the Central Intelligence Agency (CIA), believes the fight against terrorism is a war between Islam and  Christianity.

Pompeo, a Kansas Republican and prominent member of the House Intelligence Committee, is a radical Christian extremist and a sharp critic of Islam who endorses the notion of a “Holy War” between Christians and Muslims.

Speaking at a church group in Wichita, Kansas, in 2014, Pompeo claimed that Christianity was the “only solution” to combat terrorism, arguing that the greatest “threat to America” is caused by “people who deeply believe that Islam is the way.”

Als hij in dienst komt is het officieel: we zitten midden in een kruistocht. Iets wat ik altijd al heb gedacht. Ik schreef:

Wat heeft de president van de Verenigde Staten bij de paus te zoeken? Hij is protes­tant. Wat is de paus nog in de moderne we­reld? Religie een individuele beleving? Het lijkt toch weer steeds politieker te worden. Is Irak toch echt een tiende kruis­tocht? Er is contact tussen de paus en de president van de Vere­nigde Staten van Amerika en daar wordt niet over koetjes en kalfjes gespro­ken. Politici spreken niet over koetjes en kalf­jes. One nation under God.

Ik ben heel benieuwd naar de draaiingen van de Roomse Kerk, naar de positie van de conservatieven in de Roomse Kerk, naar de relatie tussen de Roomse Kerk en de nieuwe regering van de VS onder Trump.

De storm rond de dubia [1] is nog niet geluwd en Raymond Burke zit daar middenin (lees bv ook dit). De wind waait uit conservatieve richting en het praten met andere religies hoort daar niet bij.

Mijn gok is dat Rome een switch naar rechts gaat maken. Conservatief en anti-islam [2].

[edit 30 november 2017 – aanvullend leeswerk (kan worden uitgebreid)] [3] :

  1. Burke, Bannon, Trump en Franciscus
  2. Over de Verklaring van Parijs
  3. 13/3/2018 : Trump ontslaat Tillerson en stelt Pompeo aan. Daarnaast wordt een  martelbeul (Gina Haspel) directeur van de CIA.

[1] De dubia is een brief van vier kardinalen, die gestuurd is naar Paus Franciscus op 19 september 2016, met daarin een aantal bezwaren n.a.v. de encycliek Amoris Laetitia. De bezwaren waren door de paus onbeantwoord gebleven waardoor de kardinalen zich genoodzaakt zagen de brief publiek te maken. In de Catholic Herald is de dubia te lezen (in het Engels).

[2] En dat, ondanks dat een Vaticaanse reactie van dicht bij de paus, na de aanslag in Berlijn op 20 december, zegt : Er is geen alternatief voor dialoog met islam en het verzet van Johannes Paulus II in 1991 en 2004 tegen de oorlogen in het Midden-Oosten.

[3] Pompeo komt op 30 november 2017 in beeld als vervanger van Tillerson. Dat is relevant gezien de toenemende spanning rond Iran en N-Korea. Zie ook update 13/3/2018 : Trump ontslaat Tillerson en stelt Pompeo aan. Daarnaast wordt een  martelbeul directeur van de CIA.

2 gedachten over “De hedendaagse kruistocht

  1. Pingback: Naar aanleiding van de Abel Herzberg lezing 2018 | Niet Naar Santiago en Weer Terug

  2. Pingback: De hedendaagse kruistocht – Kort | Niet Naar Santiago en Weer Terug

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.