De hedendaagse kruistocht – Kort

Eind 2016, dus 2 ½ jaar geleden, blogde ik over “De hedendaagse kruistocht”. Mijn standpunt is – en was al sinds de golfoorlogen, sinds mijn ‘Niet Naar Santiago’-wandeling – dat de oorlogen in het Midden-Oosten kruistochten zijn. Of op zijn minst daar heel veel van weg hebben.

Ik schreef bovengenoemd blog met name naar aanleiding van Mike Pompeo, die op dat moment in beeld kwam voor een functie in de entourage van Trump. Een jaar later kwam hij in beeld als minister van buitenlandse zaken, wat hij op 3 maart 2018 ook daadwerkelijk werd. En nu, 14  maanden later staat de relatie VS – Iran onder hevige druk en is er concrete oorlogsdreiging.

NB: John Bolton is eveneens in deze context van belang en moet waarschijnlijk worden gezien als de architect van de agressieve politiek richting Iran cq. islam.

Mijn blog uit 2016 had op een aantal punten ongelijk – de Roomse Kerk heeft (nog) geen zwaai naar rechts gemaakt – maar met Pompeo heb ik wel een punt. En als de oorlog uitbreekt is dat geen toeval: de VS, de christelijk conservatieve VS, sturen bewust aan op een oorlog met de islamitische wereld. Niet om iets te winnen, deels voor de olie, maar vooral om de vernietiging van de islamitische wereld. Het gaat niet om de fysieke wereld, die zou door handel en geld in het gareel te krijgen zijn, het gaat om morele overheersing. Het gaat om de vernietiging van de islam. En in die zin is het een echte kruistocht.

En misschien heeft Trump ook een afleiding van eigen falen nodig.

Wat betreft de Roomse Kerk? Die zal zich – zeker formeel – verzetten tegen de oorlog. Maar het verzet tegen Franciscus gaat door en de conservatieve geestelijken staan veel dichter bij de VS dan het lijkt. De vrijheid van godsdienst waarover ik gisteren schreef, behoort niet tot het conservatieve gedachtegoed. De turbulente vulkaan van religies waarop de wereld zich bevindt, gaat een uitbarsting naderen. Vanuit religieuze geopolitiek is op dit moment Iran aan de beurt.

Het gebruik van christelijk idioom in de Amerikaanse politiek is niet onschuldig (u kunt lokale kopie downloaden via de links):

  1. Debating the ‘Crusade’ in Contemporary America, Matthew Gabriele, The Mediaeval Journal, 6.1 (2016), pag. 73 – 92.
  2. The God Card: Strategic Employment of Religious Language in U.S. Presidential Discourse. Ceri Hughes, International Journal of Communication 13 (2019), pag. 528 – 549.
  3. The unexpected Orthodoxy of Donald J. Trump: White Evangelical Support for the 45th President of the United States, Gerardo Martí, Sociology of Religion: A Quarterly Review 2018. Pag 1-8. Doi: 10.1093/socrel/sry056.

3 gedachten over “De hedendaagse kruistocht – Kort

  1. Pingback: De Theocratie die VS heet | Niet Naar Santiago en Weer Terug

  2. Pingback: De oorlog tegen paus Franciscus – deel IV (slot) | Niet Naar Santiago en Weer Terug

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.